Tuindorp Nieuwendam

Een korte geschiedenis

In de 16e eeuw vormde zich aan de Nieuwendammerdijk een dorpje vol handel, nijverheid, scheepvaart en visserij. Na een aantal dijkdoorbraken en een verwoestende brand werd in 1915 begonnen aan de bouw van Tuindorp Nieuwendam; een wijk met betaalbare woningen voor arbeidersgezinnen. Door een watersnoodramp en de gestegen bouwkosten na de Eerste Wereldoorlog was de wijk pas in 1934 gereed. Na de Tweede Wereldoorlog werden aan de westkant nog meer huizen gebouwd, waaronder de duplexwoningen aan het Enkhuizerplein.

Vooral de afgelopen jaren werd het prachtige Tuindorp Nieuwendam enorm populair en groeide het aantal bewoners naar 3.535, verdeeld over 1842 woningen. Het verloop in Nieuwendam is erg laag en zo’n driekwart van de bewoners is geboren en getogen in Amsterdam.

De samenstelling van de bewoners is enorm veranderd, waardoor het al lang geen arbeiderswijk meer is. Wat wel is gebleven, is het unieke karakter van onze wijk. Met z’n typische huizen, de prachtige dijk, de pittoreske haven en de vele natuur is en blijft Nieuwendam de mooiste wijk van Amsterdam.